I dagens kontorlandskap med store, åpne rom med mange mennesker er det vanskelig å få tilpasset temperaturen slik at alle har det komfortabelt. Men hva er egentlig temperaturen der flest har det greit? Og er det noe vi kan gjøre selv for å få det mer behagelig på jobb?

Det har vist seg at dagens temperaturstandard for kontorer er basert på en undersøkelse fra 60-tallet, da det var betydelig flere menn enn kvinner på kontorene og disse som nevnt gikk i tykke dresser. Det foregår faktisk en debatt rundt temaet for tiden, og man vurderer å oppjustere denne temperaturstandarden fra 21 grader celsius til en noe høyere temperatur. Korrekt temperatur-regulering bør absolutt inngå som en del av bedriftens HMS-arbeid!

 

Kvinner vil som regel ha en noe høyere omgivelsestemperatur

Det har blitt gjort mye forskning på kjønn og temperaturer. De fleste konkluderer med at det ikke er noen tvil om at kvinner vil ha det varmere enn menn. Det er det flere grunner til, og er hovedsakelig fordi:

  • Kvinner går ofte tynnere kledd på jobb
  • Kvinner har færre varmeproduserende muskelceller
  • Kvinner har ofte et lavere stoffskifte

Dermed får man fort et problem på kontoret, der kvinner og menn selvsagt jobber side om side. Bare det enkle faktum at kleskoden for menn er varme og tette dresser med lange bukser og dressjakker, mens kvinner gjerne kler seg i tynne bluser, kjoler og lignende, gjør jo at kvinner blir lettere kalde. Når man legger til de biologiske faktorene, er det ikke rart at kvinner i gjennomsnitt vil ha det tre grader varmere enn menn på arbeidsplassen.

Når det er sagt, er det så klart store forskjeller oss mennesker generelt imellom, som ikke bare er kjønnsbaserte. Noen liker det kaldt, og noen vil ha det varmt, og sånn er det bare. Det lureste du kan gjøre, er å kjenne etter og kle deg etter forholdene på ditt kontor. Ta ulldressen hvis du fryser om vinteren. Sleng et sjal over skuldrene, eller gå for en fin og deilig ullgenser. Kle deg i lag, så du enkelt kan justere temperaturen i løpet av dagen.